Не подкрепяме правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Ако ГЕРБ

...
Не подкрепяме правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Ако ГЕРБ
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Ако ГЕРБ-СДС не успеят да съставят правителство, ние ще предложим с втория мандат

Не поддържаме държавно управление с мандат или присъединяване на ГЕРБ.

 

Ако ГЕРБ - Съюз на демократичните сили не съумеят да сформират държавно управление, ние ще предложим с втория мандат

 

Това са главните акценти от конференцията на водачите от обединението Политическа партия - Демократична България.

 

Имаме съществени проблеми с осъществяване на изборите. Имаме пет пъти повече невалидни бюлетини.
Има протоколи, където машинният избор и вотът от секционните комисии се разминават, има подправени протоколи.
Най-притеснителното е, че в 31 РИК едно плюс едно не е равно на две.
Във всички протоколи на РИК има несъответствия.

Тези нарушавания и проблеми са разказани в писмо, което изпратихме до ЦИК, към момента нямаме отговор.

Ще работим по политики с всички български партии в Народното събрание, това обещахме на жителите.
Трябва да приемем бюджет оптимално бързо.
Еврозона и Шенген са приоритет.

Не поддържаме държавно управление с мандат или присъединяване на ГЕРБ, стартира от името на коалиция ПП - Демократична България съпредседателят на Политическа партия Асен Василев. Той уточни, че всички партии в обединението са взели това решение.

 

Припомняме: " Каквато и да е цената за партиите, кабинет би трябвало да бъде излъчен. Нека изгубят партиите, само че да завоюва народът ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата конференция на партията след вота в неделя.

 

Още във вторник Националният съвет на Политическа партия взе решение, че няма да поддържа държавно управление, препоръчано от ГЕРБ. Но ще излъчи работна група, която да договаря по политики. Досега обаче партиите от Демократична България запазваха безмълвие.

 

Има проблем с провеждането на изборите, уточни Асен Василев при започване на конференцията и даде образец с увеличените невалидни бюлетини.

 

В 700 от най-рисковите секции единствено в стотина е имало действително видеонаблюдение, показаха от обединението.

Във всички протоколи на РИК-овете едно плюс едно не е равно на две. Във всички има противоречие, уточни Асен Василев. Неговият извод е, че има систематичен проблем с провеждането и отчитането на избори в страната.

 

Има 5 пъти повече невалидни бюлетини - към 45 хиляди при 9 хиляди предишния октомври, споделиха от Политическа партия - Демократична България. В 17% от секциите (2234 броя) има разминаване сред гласовете от машината и вписаното в протоколите. В 2600 СИК мобилните устройства не са предавали онлайн броенето на бюлетините. А в 172 от рисковите секции не е имало действително видеонаблюдение.

 

" По-притеснителното е, че в 303 секции изобщо не се е предавало, а в 225 се е предавало с спиране и без да се демонстрират бюлетините пред камерата. Има протоколи, където машинният избор и вотът, който е регистриран от СИК, се разминават, и то много. Има и подправени протоколи ", сподели още Василев.

„ Да се види за какво не се сумират числата в протоколите на СИК и РИК. А там, където не е работило видеонаблюдението – да се отворят чувалите и да се преброят отначало бюлетините, с цел да се подсигурява, че всеки един подаден глас е вярно регистриран и вярно преброен. Наясно сме, че тези нарушавания няма да трансформират изборния резултат, само че е доста значимо да се каже, че първата стъпка за живот в естествена европейска страна е да няма такива нарушавания, а освен да се споделя, че в България е по този начин. Ако желаеме да сме естествена европейска страна, би трябвало да организираме почтени и естествени избори “, изясни още Василев.

 

„ Обиколихме над 1000 обитаеми места. Това, което е ясно, е, че не успяхме да убединим задоволително български жители, че си заслужава да излязат и да гласоподават. Ето за какво на последващи избори ще обиколим всичките над 3000 обитаеми места в страната “, уточни Асен Василев.

Бившият финансов министър регистрира и сериозните нарушавания, съпътствали провеждането на изборите. По думите му на вота в неделя невалидните бюлетини са били с пет пъти повече от предходните.

Той сподели, че са описали всички проблеми, засечени от тях, в писмо до ЦИК и към момента няма отговор.

 

" Ако желаеме да сме естествена европейска страна, би трябвало да се научим да организираме почтени и транспарантни избори, в които всеки глас е регистриран ", сподели в умозаключение Василев.

 

" Когато 60% от българските жители са избрали да не гласоподават, значи имаме още работа. Нашето решение да не подкрепим ГЕРБ е въз основата на полезности. Имаме ценностни разлики. Но се обединихме, че ще работим по политики с всички български жители. Като се стартира с бюджетът. Бюджетът не би трябвало да е пленник на диалозите сред политическите партии ", сподели другият съпредседател на Политическа партия Кирил Петков.

 

Според него " Шенген може да се случиш още тази година ".

 

Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да образува държавно управление, ние ще предложим държавно управление, уточни някогашният министър председател.

 

" Ще работим по политики с всички партии, тъй като обещахме справяне с проблемите. Като се стартира с бюджета, който не може да бъде пленник на диалозите и би трябвало да бъде признат незабавно. Нито лечебните заведения могат да чакат, нито детските градини, нито пенсионерите, нито бизнесите или младите фамилии ", добави Петков.

 

Не сме орган за реабилитация, нито орган за прошка, сподели на собствен ред водачът на ДСБ Атанас Атанасов, обяснявайки за какво няма да поддържат партията на Бойко Борисов.  " Не можем да подкрепим държавно управление, кадрувано от Бойко Борисов. Аргументите са доста - като стартираме от Мишо Бирата и минем през Турски поток и така нататък ", уточни той.

 

" Оценяваме и си даваме сметка, че огромна част от българските жители, към 80%, желаят да се приключи политическата рецесия, да бъде основано постоянно държавното управление, тъй като пред страната има доста провокации. Ние сме солидарни с тях, само че решението на нашето национално управление е, че не можем да поддържа държавно управление, кадрувано от Бойко Борисов ", бяха точните думи на ген. Атанасов.

Атанасов отхвърли концепцията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов президентът Румен Радев да бъде включен в напъните по сформиране на постоянно държавно управление, като сподели:

" При едно постоянно държавно управление господин президентът е най-добре да се прибере в президентството и да не нарежда България в интернационален и във вътрешен аспект, тъй като това не му е работа. "

 

Трябва да върнем парламентарната република, уточни пък Христо Иванов от Демократична България.

 

Лидерите на партиите в обединението Политическа партия - Демократична България не дадоха отговор на журналистически въпроси, след изказванията, които направиха.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР